[O2] FL Wymiana wyłącznika świateł na taki z funkcją AUTO

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• aryziomex
    odpowiedział(a)
    gradek nawet jeśli to zakodujesz to światła mijania i tak świecą się po zaciągnięciu ręcznego, tak więc to będzie dobrze działać ale w połączeniu czujnik+włącznik.
    i napisal że pacjent to O2 przed FL

Zostaw komentarz:

• gradek
    odpowiedział(a)
    aryziomex Artur tak się zastanawiam, czy u qnik -a nie wystarczyło by zakodować tryb amerykański z ustawionymi przeciwmgielnymi jako dzienne?
    Niestety nie pisze czy ma O2, czy O2 FL?

Zostaw komentarz:

• aryziomex
    odpowiedział(a)
    Vcds w rękę, kilka kodowań i sprawa załatwiona.
    aby światła zmieniały się automatycznie to tylko włącznik i moduł (oczywiście nie jest to Ori rozwiązanie)

Zostaw komentarz:

• qnik
    odpowiedział(a)
    OK, Dzieki !
    Czyli kupuję moduł + przełącznik a potem programowanie.
    Rozumiem ze dzienne z p. mgielnych o zmniejszonej mocy da się zrobić programowo? ( czy kolejny moduł jest potrzebny? )

Zostaw komentarz:

• aryziomex
    odpowiedział(a)
    qnik tak to działa z automatu, że na auto po zmroku świecą mijania a jak jest jasno to świeci to co na 0 czyli albo nic albo to co masz zakodowane np. dzienne zrobione z p.mgielnych o zmniejszonej mocy.

Oczywiście sam wlacznik to nie wszystko, trzeba dokupić jeszcze moduł.
    Zaraz dam linka

51,44 zł 11%OFF | ELISHASTAR samochodów auto reflektor światła przeciwmgielne kontrola czujnika moduł dla V W Golf 5 6 MK5 MK6 Tiguan Passat B6 B7 CC Touran J etta
    Ostatnio edytowany przez aryziomex; 17412.

Zostaw komentarz:

• qnik
    odpowiedział(a)
    Odgrzeję kotleta.
    Proszę o poradę
    Pacjent to O2 przed liftem, ze swiatłami przeciwmgielnymi i ksenonami.
    Siostra notorycznie zostawia auto na światłach (uszkodzony stycznik w zamku drzwi kierowcy wiec nie brzęczy)
    Czy po wymianie włącznika świateł na 1Z0941431J da się zaprogramować automatyczne włączenie świateł mijania na pozycji Auto ?

Zostaw komentarz:

• Szakal_84
    odpowiedział(a)
    bordnetz
    Zamieszczone przez Enriquez Zobacz wpis
    Oczywiście, że trzeba zakodować. Ponadto jak nie masz w kostce przełącznika 10 kabelków tylko 9 to potrzebujesz dołożyć ten 10.
    zgadza sie dokładałem pacjent O2 RS, po dołożeniu czujnika deszczu zmierzchu i włącznika auto, trzeba było dołożyć jeden kabelek do bordnetz i wszystko zadziałało

Zostaw komentarz:

• georgg
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Michal2 Zobacz wpis
    Panowie, może ktoś pomoże, założyłem czujnik deszczu i zmierzchu, wymieniłem przełącznik na AUTO, znajomy mi zakodował i czujnik deszczu działa ale z kolei zmierzchu już nie. Światła się święcą cały czas i nie działa CH/LH. Jakieś porady?
    Michal2 widziałeś kodowanie z 1 strony tego tematu?

Zostaw komentarz:

• aryziomex
    odpowiedział(a)
    Michal2 widocznie źle coś zakodował.
    Ja natomiast mam inne pytanie.
    O2FL VRS nie wiem czy ktoś tam grzebał czy nie ale postojówki się nie świecą, zamiast postojówek świecą się DRL'e ale o zmniejszonej jasności, wygląda to tak.
    Światła dzienne - świecą normalnie, po przełączeniu na mijania świecą mijania i DRL'e o zmniejszonej jasności, powinno być chyba tak jak to jest w oryginale czyli mijania i postojówk.
    Jak myślicie, ktoś mógł tam grzebać i tak to poustawiać ?
    Dzięki

Zostaw komentarz:

• Michal2
    odpowiedział(a)
    Panowie, może ktoś pomoże, założyłem czujnik deszczu i zmierzchu, wymieniłem przełącznik na AUTO, znajomy mi zakodował i czujnik deszczu działa ale z kolei zmierzchu już nie. Światła się święcą cały czas i nie działa CH/LH. Jakieś porady?

Zostaw komentarz:

• roberta
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Szakal_84
    Zamieszczone przez roberta
    Można poprzekładać tak piny w wtyczce wyłączniku że stary przełącznik w pozycji 0 mam funkcję Auto a reszta bez zmiany. W sumie pozycja 0 jest niepotrzebna. Ja tak mam i wszystko działa na oryginalnym wyłączniku bez pozycji Auto
    możesz zarzucić które piny to trzeba pozamieniać
    po prostu pin 9 wyłącznika (to jest pozycja 0) musi trafić na pin 2 wyłącznika ( to jest pozycja Auto)
    żeby kto nie pomylił to w wiązce co idzie do wyłącznika pin 2 (liliowy jeżeli nie był dokładany) wtyczki wyłącznika trzeba wsadzić w miejsce pinu 9 a pin 9 (czarny/żółty) wiązki zaizolować

jak będę miał czas to wrzucę zdjęcie
    Załączone pliki

Zostaw komentarz:

• Szakal_84
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez roberta
    Można poprzekładać tak piny w wtyczce wyłączniku że stary przełącznik w pozycji 0 mam funkcję Auto a reszta bez zmiany. W sumie pozycja 0 jest niepotrzebna. Ja tak mam i wszystko działa na oryginalnym wyłączniku bez pozycji Auto
    możesz zarzucić które piny to trzeba pozamieniać

Zostaw komentarz:

• roberta
    odpowiedział(a)

Zostaw komentarz:

• Szakal_84
    odpowiedział(a)
    witam zmieniłem szybe pod czujnik deszczu i teraz pytanie który czujnik bedzie pasował do mojego nie wiem jaki nr ma mój

i mam pytanko odnośnie lusterka wewnętrznego czy różnica jest jak założe lusterko wewnętrzne z angola?
    a lusterko które bedzie pasować bedzie pasować?

Prosze o pomoc w dobraniu

Zostaw komentarz:

• pawnowy
    odpowiedział(a)
    Wymieniłem włącznik świateł na AUTO i super działa :-) wszystko wg tutoriala zamieszczonego tutaj :-D

W zaiązku z tym został mi mój oryginalny włącznik, który jest na sprzedaż, a że dział giełda nie działa to tu zamieszczam ogłoszenie:-)

Zapraszam :-)

Zostaw komentarz:

• maxpaynemm
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez OrsonTSI
    Chński zamiennik jaki można taniej kupić na www.aliexpress.com Ale powinien dzialać i wygladać prawidlowo. niestety nie wiem jak z trwałościa.

Zostaw komentarz:

• OrsonTSI
    odpowiedział(a)
    a co myslicie o takim zamienniku ?

Zostaw komentarz:

• Enriquez
    odpowiedział(a)
    Oczywiście, że trzeba zakodować. Ponadto jak nie masz w kostce przełącznika 10 kabelków tylko 9 to potrzebujesz dołożyć ten 10.

Zostaw komentarz:

• wojtek617
    odpowiedział(a)
    Witam

Koledzy zakupiłem włącznik z funkcją auto tylko niestety po wymianie na 0 mam dzienne te w halogenach, na auto mam mijania bez względu na pogodę. Mam fabryczny czujnik deszczu. I teraz pytanie czy należy jeszcze coś zakodować żeby dzienne na auto były na halogenach czy jest tylko czujnik deszczu a nie ma zmierzchu. Z góry dziękuje i jeśli trzeba coś zakodować to proszę kolegów z Warszawy o pomoc.
    Pozdrawiam

Zostaw komentarz:

• aryziomex
    odpowiedział(a)
    Witam. A ja mam pytanie.
    Dzięki Enriquez działa mi już CH/LH na pozycji "auto" zauważyłem również że, jeśli jest dostatecznie jasno to CH/LH nie włącza się, ale pytanie dotyczy w sumie kodowania.
    Czytając temat wychodzi na to że, jeśli mam ustawione na "auto" to powinny włączać się światła dzienne (obok halogenów) albo mijania jeśli jest ciemno, czy ktoś mógł by podpowiedzieć gdzie to się ustawia w VCDS ?
    W Maxi-Dot mam coś takiego jak "daylight" zaznaczone (czyli światła do jazdy dziennej) aktywują się gdy przełącznik jest w pozycji "0", w pozycji "Auto" świecą się cały czas światła mijania, czytałem sporo i jakoś nie mogłem znaleźć odpowiedzi.
    Dziękuję.

[ Dodano: Pią 30 Sty, 15 22:16 ]
    Pomoże ktoś ?
    Dziękuję.

[ Dodano: Nie 01 Lut, 15 15:50 ]
    Nie wiem co się stało ale samo się naprawiło, jak jest naprawdę jasno to włączają się światła dzienne, jak jest ciemno to mijania, tylko zauważyłem że musi być naprawdę jasno (samo południe) aby światła do jazdy dziennej się włączyły (nie ma to nic wspólnego z tym kiedy CH/LH się załącza)

Zostaw komentarz:

• marcin607
    odpowiedział(a)
    dzięi za linki-już je przeglądam powolutku.

Enriquez mam chytry plan namówić Cię do pomocy w podrezaniu mojego golasa :-)

Zostaw komentarz:

• Enriquez
    odpowiedział(a)
    a tu o halogenach

Zostaw komentarz:

• georgg
    odpowiedział(a)
    marcin607, poczytaj temat Enriquez-a.

Zostaw komentarz:

• marcin607
    odpowiedział(a)
    chyba nie mam-wersja mocny golas :-)

czyli generalnie nie ma co kombinować chyba- bo tak czy tak będą świeciły mijania. a jakby założyć ten moduł do świateł dziennych od Kogiela (30% świecą długi)? tylko to też bez sensu wtedy zmieniać na auto bo jakie to auto :-(

dużo jest roboty z dołożerniem czujnika zmierzchu ? wtedy cały czas jest na auto ale w ciągu dnia świeci sam przód na 30% a jak się ściemnie włączają się mijanie .

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez marcin607
    jak zmienię na auto wtedy na off i na auto i na mijania będą swiecić mijania?
    w sumie tak, z zastrzeżeniem:
    Zamieszczone przez KulfonP
    Jeśli teraz na OFF świecą Ci mijania to znaczy że masz zakodowane mijania jako dzienne.
    pytanie czy masz czujnik RLS
    Zamieszczone przez KulfonP
    Na auto w zależności od nasłonecznienia - dzienne lub mijania

Zostaw komentarz:

Pracuję...